Köyümüzden Haberler
Kızık Köyü Kültür Derneği
Van’da Yıldırım Düştü Şahap astsubayımız şehit oldu…
11 Ağustos 2009 Ahmet ÖZTEK- TOKAT tarih 11.08.2009, 14:12 (UTC)
 Geçen akşam etkili olan şiddetli yağışın ardından Van İlimizin Başkale 6. piyade taburu Gelincik karakol komutanlığı binasına yıldırım düştü. Olayda Tokat Merkez Kızık Köyümüzden astsubay çavuş Şahap GÜRSOY şehit olurken 3 askerimizde yaralandı. Yaralanan iki askerimiz Başkale Devlet hastanesinde ayakta tedavi edilirken bir askerimizde Van askeri hastanesinde tedavi altına alındı.
Şehit astsubayımızın cenazesi Van’da düzenlenen törenin ardından memleketi Tokat’ımıza getirildi. Tokat’ta yapılan törenlerin ardından şehidimiz gözyaşlarıyla Kızık köyümüzde defnedilecek.

YENİ BİR DERNEK DAHA Tokat Kızık Köyü Kalkınma Çevre Koruma Derneği
Zir.Müh. Ahmet ÖZTEK tarih 23.05.2009, 13:19 (UTC)
 08.01.2009 tarihinde “Tokat Kızık Köyü Kalkınma Çevre Koruma Derneği” kurulmuştur.Yeni derneğimiz hakkında bilgiler çok yakında sitemizde yer alacaktır.
yeni kurulan bu dernekle birlikte dernek sayımız 4 e yükseldi. bütün bu çalışmalar köyümüzün çok daha ileri gitmesi için. lütfen derneklerimize sahip çıkalım.

KÖYÜMÜZDE GEF RROJESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Zir.Müh. Ahmet ÖZTEK tarih 23.05.2009, 13:15 (UTC)
 Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesiyle GEF Projesinin ortaklaşa çalışma yürüteceği alan olarak Kızık köyü tespit edilmiştir. Köyde eğitim çalışmalarına ağırlık verilmiş ve anket çalışmaları yapılmıştır. 2009 yılında ihalesi yapılması düşünülen Kızık havzasında hane tipi katı ve sıvı depo yapılacak yerler ve Katı ve Sıvı Ana depo yapılacak alan belirlenmiştir.
Kızık köyünde 3 tane yeraltı suyu, 4 tane yerüstü suyu olmak üzere toplam 7 numune alma noktası belirlenmiştir.

PAKİSTAN’DAN KÖYÜMÜZE GELEN TEKNİK HEYET
Zir.Müh. Ahmet ÖZTEK tarih 23.05.2009, 13:13 (UTC)
 PAKİSTAN’DAN İLİMİZE GELEN TEKNİK HEYET GEF (Küresel Çevre Fonu) PROJESİ HAKKINDA BİLGİ ALDI
20.05.2009 tarihi itibariyle Pakistan’dan ilimize gelen Bakanlık düzeyinde yetkili kişilerden oluşan 6 kişilik teknik bir heyet, beraberinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Süleyman DEMİR, ve bir tercüman eşliğinde İl Müdürümüzü makamında ziyaret ettiler, ve teknik elemanlardan İl Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan “GEF Projesi ve Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projeleri” hakkında ayrıntılı bilgi aldılar.
Makamında misafirleri konuk eden İl Müdürümüz Yaşar KAVAK;
Kendisini ve ardından da ilimizin genel yapısını tanıttı. İlimizde turunçgiller hariç, her türlü sebze ve meyvenin yetişebildiğini söyledi. Domates üretimimizin 600 bin tonlara ulaştığını, 9 ülkeye ihracat yaptığımızı ve iç piyasada ise 52 noktada domates satışımız olduğunu belirtti..İlimizde yetiştirilen domatesin artık “TOKAT DOMATESİ” adıyla marka olduğunu söyledi.
Meyveciliğin özellikle de kiraz, vişne, şeftali, elma üretimimizin fazla olduğunu, ilimizde meyve suyu işleme tesisi bulunmasının bir şans olduğunu ve Tokat’ın gelecek açısından istikbal vadeden bir il olduğunu ifade etti. İlimize has olan salamura bağ yaprağı üretimimizden söz etti.
Daha sonra ise, İl Müdürlüğü teknik elemanlarıyla birlikte Kızık Köyü’ne giden teknik heyet, proje yürütülen alanları gezdiler, projenin işleyişi hakkında köy halkından bilgi aldılar. Ayrıca köy konuk evinde proje sorumlusu Ziraat Mühendisi Hüseyin SIRMA tarafından proje tanıtımına yönelik olarak bir sunum yapıldı.
Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanlarından Hüseyin SIRMA, GEF Projesi hakkında şu açıklamalarda bulundu;
“Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesinin alt bileşeni olan “Karadeniz’de Tarımsal Kirliliğin Kontrolü” faaliyetlerine ilişkin çalışmalar, ilimizde 2005 yılında başlayıp 2012 yılında bitecektir.
Proje şu anda iki havzada fiili olarak yürütülmektedir.

1-Turhal – Dazya Hayvansal Gübre Yönetimi Havzası
2-Kazova Sol Sahil Bitki Besin Yönetimi Havzası (Ulaş, Çerçi, Söngüt, Bağbaşı, Güzeldere, Gülpınar, Büyükbağlar ve Küçükbağlar köyleri)
Bölgede ilk iş olarak ileride projenin yürütülmesini tamamen üstlenecek olan bir dernek ( TURÇED – Turhal Tarımsal Çevre Derneği ) kurulmuştur. Dernek üyeleri Dazya bölgesindeki üreticilerden oluşmaktadır.

Dazya bölgesinde proje başlangıcından bugüne kadar 60 adet işletme tipi katı ve sıvı atık depoları yapılmış ve kullanılmaya başlanmıştır.
Belediye Başkanlığı tarafından derneğe satışı yapılan arazi üzerinde 2 adet (3000’ er tonluk) Katı Atık Ana Deposu ve 2 adet Sıvı Atık Ana Deposu inşaatı tamamlanmış ve burada gübre toplanmaya başlanmıştır.
Proje kapsamında Turhal-Dazya’da kullanmak üzere;
1 adet 4x4 traktör,

1 adet römork,

1 adet vidanjör,

1 adet gübre karıştırıcısı,

1 adet gübre dağıtıcı römork alınmış ve derneğe teslim edilmiştir. Şu anda bu ekipmanlar fiili olarak kullanılmaktadır.

Üçüncü havzada kullanılmak üzere 1 adet römork, 1 adet vidanjör, 1 adet gübre dağıtıcısı Tarım İl Müdürlüğü hangarda bekletilmektedir.

Su Numunesi Alma Noktaları şunlardır;

Yeşilırmak Tokat çıkışından başlamak üzere, Yeşilırmak Turhal – Dazya çıkışına kadar olmak üzere 21 noktadan su numunesi alınmakta (13 Adet yüzey, 8 Adet yer altı suyu) ve düzenli olarak analizleri yapılmaktadır.

Üzümören Kasabasında 8 yerüstü 3 yer altı olmak üzere toplam 11 noktadan numune alınmaktadır.

Bu güne kadar yapılan analizlerde nitrat sonuçlarında hassas seviyeye ulaşılmamıştır.

Kazova Sol sahil hattında Bitki Besin Yönetimi ile ilgili 2007 yılında 5 adet demonstrasyon kurulmuştur. (Küçükbağlar, Söngüt, Büyükbağlar,Çerçi, Bağbaşı köylerinde)

2009 yılında ise Söngüt, Ulaş, Gülpınar, Küçükbağlar köylerinde 4 adet demonstrasyon kurulmuştur.

İçinde Civelek ailesinin çocuklarının oynadığı traktör dereye kaçtı.
Birol ETLİ tarih 05.05.2009, 08:17 (UTC)
 İçinde Civelek ailesinin çocuklarının oynadığı traktör dereye kaçtı. İki çocuktan Nail CİVELEK' in beş yaşındaki oğlu bu acı kazada hayatını kaybetti.Ölen yavruya rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.(22/04/2009)

29 Mart Yerel Seçim Sonuçları
Birol ETLİ tarih 07.04.2009, 07:13 (UTC)